Laten we het eens hebben over het vertragen van veroudering. Bijna iedereen is bang voor over-populatie. Wees daar vooral niet bang voor. Onderstaande grafiek toont aan dat we het tegendeel dreigen te gaan meemaken. Dat is minstens even erg overigens. De vruchtbaarheid (in de zin van het aantal kinderen per vrouw) neemt al jaren af en we stevenen af op een krimpende wereldbevolking. 

 

Langer leven grafiek

 

Wanneer ik tijdens mijn lezingen spreek over levensduur en technologie dan hoor ik vaak in het publiek de bezorgdheid over “overbevolking”. Zoals hierboven aangetoond, is de realiteit dat de wereld geconfronteerd wordt met een dreiging van onderbevolking. Het verlengen van de gezonde levensduur met een decennium of twee kan een kritieke stap zijn in het handhaven van een grotere overvloed voor de mensheid. 

 

Vertragen van veroudering

Meer dan ooit moeten we onze productieve en gezonde levensduur verhogen. Dit zal ons niet alleen in staat stellen om meer tijd door te brengen met onze geliefden en onze dromen van de bucketlist te vervullen, het heeft ook het potentieel voor een enorme economische waarde.

Onderzoekers van Harvard, Oxford en de London Business School hebben onlangs berekend hoeveel een langere gezonde levensduur in dollars waard is. Het vertragen van veroudering met slechts een jaar is nogal de moeite waard, namelijk 38.000 miljard dollar voor de wereldeconomie. Dat is slechts één jaar. 

 

Van ziekenzorg naar gezondheidszorg

De daarvoor benodigde technologieën zijn: 

  1. Orgaan regeneratie. Aangezien onze organen vermoeid beginnen te raken en verouderen, zal het vinden van een manier om ze te regenereren van vitaal belang zijn om de gezonde levensduur te verlengen. 
  2. CRISPR en gentherapie. Genmutaties op één punt maken ruwweg twee derde uit van de bekende menselijke genetische varianten die in verband worden gebracht met ziekte. Dit is waar de revolutionaire gen-editing technologie CRISPR om de hoek komt kijken. De “moleculaire schaar” kan een stuk DNA afknippen en ofwel de aangetaste sequentie uitschakelen of vervangen door een nieuwe, correcte sequentie. 
  3. Verbeteringen in de diagnostische geneeskunde zullen “ziekenzorg” veranderen in gezondheidszorg. Wij beoefenen reactieve geneeskunde, terwijl het preventieve geneeskunde zou moeten zijn. Dit is van cruciaal belang om de levensduur te verlengen.

 

Mijn vraag aan jullie: hoe oud zou je willen worden, met een gezond lichaam en wat zou je doen met 100 jaar extra?

 

Ik wil Randall boeken Bekijk Randall op Linkedin

 

Randall is een ‘disruptive technology strategist’ voor uw keynotes en specifieke workshops. Tevens is Randall te boeken als dagvoorzitter voor innovatiedagen en congressen.