Robotica

Vanuit de sterke groei van het aantal ouderen zullen we op vrij korte termijn een deel van de zorgtaken aan robot moeten overdragen. De concurrentie met lage-loon landen zet ons ook op een pad van robotisering in MKB en industrie. Autonome auto’s (dat zijn immers ook ook robots) beginnen de taken van chauffeurs al over te nemen. Robots komen eraan en zullen overal aanwezig zijn? Randall zal laten zien hoe deze doorbraak ineens mogelijk is geworden en trekt de lijn door naar een toekomst die velen nu nog voor onvoorstelbaar houden.

Kunstmatige intelligentie

Het begrip kunstmatige intelligentie roept zowel beelden op van een wereld waarin robots en computers de macht hebben overgenomen als beelden van een wereld waarin niemand meer hoeft te werken omdat zelfs denkwerk is geautomatiseerd. Wat is kunstmatige intelligentie eigenlijk? Welke fases worden er onderscheiden en wat kan er al? Worden systemen echt slimmer of krijgen ze vooral steeds meer data om mee te rekenen? Randall laat zien dat we voorbij de tijd zijn waarin software alleen maar kan doen wat er is geprogrammeerd. Zelfs de apps op je telefoon zijn intelligent. Computers kunnen beter patronen herkennen in beeld dan wijzelf. 

Blockchain

Het begrip blockchain roept bij de meeste mensen beelden op van cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ether. Dat zijn niets meer dan gehypte bijverschijnselen van blockchain. De essentie van de veranderende potentie van blockchain technologie wordt nog lang niet breed begrepen maar is essentieel. Blockchain moet worden bezien in het licht van internet technologie, handel, waarde van digitale entiteiten en liberalisering. Randall kan uw publiek van een werkelijk functioneel begrip van dit fenomeen voorzien. Blockchain wordt door hem uit het rijk van de sprookjes getrokken zonder de fascinatie te verliezen.  

Mijn visie op innovatie

Het is opvallend dat innovatie vaak meteen beelden oproept van technologie. Technologie maakt natuurlijk veel dingen mogelijk die lang geleden (vorig jaar bijvoorbeeld) nog niet konden. Nieuwe technologische ontwikkelingen hebben wel als nadeel dat ze daardoor als oplossing voor alles worden gezien en het uitgangspunt worden. Er zijn apps waarmee je een smartphone verslaving kan aanpakken. Hou eens op.

Innovatie is vooral een cultuur kwestie. Ik heb bedrijven met fantastische producten zien faalhazen maar ook bedrijven met een slecht aanbod zien veranderen in winners. Hieronder zal ik beschrijven welke cultuur aspecten ik consequent zie terugkomen bij succesvolle bedrijven. Lees meer …..