We zitten echt weer in zo’n periode van slecht nieuws. Oorlogen, een beurscrash, een pandemie en inflatie.

Het is tijd voor wat goed nieuws. En hier komt het goede nieuws. Met de huidige technologie kunnen we het klimaatprobleem oplossen.

De energie transitie is binnen handbereik

Dat is een simpel en duidelijk statement dat ik een beetje ga uitleggen. Veel mensen denken dat er nog grote technologische stappen moeten worden gezet op het gebied van zonnepanelen, accu’s en waterstof. Dat is niet het geval. 

Wat er wel nodig is is een ongelofelijke capaciteitsuitbreiding. Om de hele wereld over te brengen naar duurzame energie is er met name veel opslagcapaciteit nodig. Deze capaciteit zal met name komen uit accu’s ofwel batterijen. Nogmaals, deze batterijen zijn er al maar we hebben er extreem veel nodig.  Ik wil het hier niet altijd technisch maken maar ga ervan uit dat we minstens jaarlijks 100 keer zoveel batterijen moeten maken als nu. Dat legt met name eisen op de supply chain en de productiecapaciteit. 

Inderdaad je hoort me niet over de grondstoffen praten.  de meeste metalen die we nodig hebben voor deze batterijen zijn ruim voorradig. Nikkel en kobalt waar je vaak over leest zijn alleen in uitzonderingsgevallen nodig. De materialen die we nodig hebben zoals lithium en ijzer zijn geen enkel probleem qua voorradigheid. Er moet wel sterk geïnvesteerd worden in nieuwe mijnen en refineries. En vervolgens natuurlijk in accu fabrieken.  Het tempo waarin het grote geld deze kant op stroomt maakt mij hoopvol. 

We kunnen het: er is heel veel geld mee te verdienen en het maakt de wereld mooier. Een optimist zoals ik zal zelfs zeggen dat het probleem feitelijk is opgelost.

 

Ik wil Randall boeken Bekijk Randall op Linkedin

 

Randall is een ‘disruptive technology strategist’ voor uw keynotes en specifieke workshops. Tevens is Randall te boeken als dagvoorzitter voor innovatiedagen en congressen.