In de tech-wereld heeft men het graag over de S-Curve, een grafisch (en enigszins mythisch) symbool dat beweert te voorspellen wanneer nieuwe technologie mainstream zal worden. In theorie, zodra een nieuwe technologie 5% marktpenetratie bereikt, gaat de mate van aanvaarding exponentieel omhoog alvorens aan het eind af te zwakken. Denk maar aan de smartphone. In het begin dachten mensen dat het een rage was, daarna moest iedereen er een hebben. Vandaag de dag zijn er nog een paar overblijvers met een flip phone, maar die zijn veruit in de minderheid.

CBS News meldt dat de Verenigde Staten de meest recente toevoeging is aan een groeiende lijst van landen waar volledig elektrische auto’s 5% uitmaken van de verkoop van nieuwe voertuigen, een drempel die de poort opent naar massale adoptie, gebaseerd op de laatste bevindingen van Bloomberg. In de afgelopen 6 maanden is de VS dat omslagpunt gepasseerd, na 18 andere landen. Bloomberg voorspelt dat, als de trend doorzet, tegen eind 2025 een kwart van de nieuw verkochte auto’s elektrisch kan zijn.

De reden waarom jij voorlopig niet elektrisch zal rijden

Het probleem zit in de beperkte mate waarin de industrie kan opschalen. De grafiek bovenaan dit artikel toont aan wat we allemaal al zien. De EV’s zijn niet aan te slepen. Letterlijk. De tekorten en steeds hogere prijzen zullen bij ons blijven tot ver in dit decennium. De grote autofabrikanten hebben veel te laat ingezien wat er ging gebeuren en laten de markt nu vallen. Tesla to the rescue? Deels, want ze groeien 50% per jaar maar dat zal niet voldoende zijn om ons allemaal aan een EV te helpen. 

Wat gaat er de komende 5 jaar dan gebeuren? Ik schat in dat de huidige vloot van brandstof auto’s nog langer blijft rijden. Niemand wil meer een nieuwe auto kopen die geen EV is. De garage bedrijven die onderhoud doen gaan een mooie periode tegemoet (en daarna failliet logischerwijze). Als je de komende jaren bereid bent veel geld voor een nieuwe EV te betalen, bestel dan een jaar van tevoren. Wil je wachten tot het goedkoper wordt? Wacht dan 4 jaar. 

 

Ik wil Randall boeken Bekijk Randall op Linkedin

 

Randall is een ‘disruptive technology strategist’ voor uw keynotes en specifieke workshops. Tevens is Randall te boeken als dagvoorzitter voor innovatiedagen en congressen.