Uit mijn poll van vorige week blijkt dat jullie graag willen weten hoe we met technologie armoede kunnen helpen bestrijden. Hier komen mijn suggesties met een korte uitleg per ontwikkeling:

Energie

Schone, decentraal opgewekte- en opgeslagen elektriciteit hebben naar mijn mening de meeste impact op het terugdringen van armoede. Bijna elk tekort dat we kennen is terug te leiden tot een energieprobleem. Transportproblemen, te weinig voeding en oorlogen. Alles wordt beter met goedkope energie. En laat goedkope energie nou ook nog eens razend duurzaam zijn.

Mobiel bankieren en Bitcoin

Toegang tot betaalmiddelen, bankrekeningen en een stabiele munt zijn niet weggelegd voor een groot deel van de wereldbevolking. Dat houdt armoede in stand.  Dit wordt nu rap opgelost door goedkope mobiele telefoons, 4/5g/satelliet internet en het Bitcoin Lightning netwerk.

Mobiele gezondheidszorg

Kennis over lichaam, voeding en hygiëne maakt mensen gezonder. Gezonde mensen zijn productiever en zorgen voor een hogere welvaart. Alle benodigde kennis en informatie is online aanwezig. Ook kan bepaalde zorg inmiddels op afstand worden verleend waardoor de kennis en vaardigheden van de arts schaalbaarder kan worden ingezet.

Toegang tot schoon water

Schoon water is een voorwaarde voor welvaart en gezondheid. Als water van ver weg moet worden gehaald houdt het de productiviteit van de betreffende gemeenschap laag. Schoon water is direct gerelateerd aan energie. Met een overschot aan goedkope energie wordt ofwel watertransport goedkoop, of kunnen we van zout water zoet water maken.

Verbetering van landbouwtechnieken

Hogere voedingswaardes per m2 landbouwgrond leiden direct tot hogere welvaart. Beter en meer eten vergroot ook de handel, waardoor meer mensen er profijt van hebben.

Verbeteren van de toegang tot onderwijs

Mensen met meer kennis zijn productiever en gezonder en dragen bij aan de welvaart. Zet een PC in een dorp, sluit Starlink aan en de welvaart gaat vanzelf omhoog.

Het resultaat van al deze positieve ontwikkelingen laat zich al jaren vangen in één van mijn favoriete grafieken of all time:

Als je bij mijn lezingen was dan wist je het al: ik ben een optimist. En nu weet je waarom. Benader me gerust als jouw team of klanten wat hopium nodig hebben!

 

Ik wil Randall boeken Bekijk Randall op Linkedin

 

Randall is een ‘disruptive technology strategist’ voor uw keynotes en specifieke workshops. Tevens is Randall te boeken als dagvoorzitter voor innovatiedagen en congressen.