Meestal gaat je scherm kapot als je je device op de stoep laat vallen of in de WC dropt. Maar ik heb het nu over een ander soort kapot. Want ik kan me goed voorstellen dat vanaf 2016 langzaamaan veel van de ons bekende schermen vervangen gaan worden door verschillende vormen van virtual reality. Het fenomeen scherm gaat kapot.

Augmented reality

Er worden verschillende soorten VR onderscheiden met elk hun eigen mogelijkheden tot het disrupten van de schermen die we kennen. Het eerste soort is de VR zoals van Microsoft Hololens. Dit is een grote bril die je opzet waarop aan de binnenkant beelden worden geprojecteerd die in de echte ruimte erachter lijken te bestaan. Men noemt dit wel augmented reality en dat betekent; het is de werkelijkheid met een extra laag informatie. Met dit soort technologie worden spelcomputerschermen kapot gemaakt omdat gamen terwijl bepaalde spellen in je eigen huiskamer gebeuren veel cooler is dan achter een PS4 en je TV zitten.

Ook de Magic Leap toepassing is een in feite een augmented reality toepassing waarbij de verwachting is dat het geen lens gebruikt, daarmee veel kleiner zal zijn en wellicht langere periode van de dag wordt gedragen waardoor de technologie nog sterker kan zijn dan die van Microsoft. Daarmee gaan dus ook je telefoonscherm en je tablet scherm kapot.

Immersive VR

De andere vorm van virtual reality, immersive VR, zien we terug in de technologie van Oculus (Rift) en Samsung (Gear VR). Daarmee wordt je compleet van de echte wereld afgesloten en beleef je de VR alsof je in een andere wereld bent. Stel je eens voor hoe immersive een film wordt wanneer je naast de hoofdpersoon staat. Of zelf in de achtervolging lijkt te zitten. Dat maakt het bioscoop scherm kapot. Hebben we nog een scherm over?

Ja, je smartwatch. Die is er voor notificaties en vult het spectrum van VR dus volledig aan. En zo krijgt dit product dus ook ineens zijn logische plek.