Na een weekend verder studeren en nadenken hier mijn huidige ideeën over de Tesla Bot. Veel mensen vroegen me het volgende. Hoe kan Tesla nou serieus denken dat ze deze robot, de Optimus Subprime, kunnen maken? Ze zijn toch een autofabrikant? Dat is een goede vraag. 

 

Tesla is geen autofabrikant, ze zijn een technologiebedrijf dat heeft gedebuteerd met auto’s maken. Hun auto’s zijn totaal anders dan de traditionele auto’s. Het zijn computers op wielen. Software is een veel groter deel van de auto dan bij andere fabrikanten en alles is geïntegreerd op hun eigen operating system dat de volledige auto aanstuurt. Van de batterijen tot aan Spotify en de ruitenwissers.

Ze maken alle software zelf en hebben op dit moment zelfs de top AI experts in huis op het gebied van neurale netwerken. Daarmee maken ze hun auto’s steeds autonomer en deze capability zetten ze straks ook in om de Tesla Bot te maken. 

Optimus Subprime voor iedereen?

Deze robot zal niet in honderden of duizenden maar in miljoenen exemplaren worden gebouwd op den duur. Ze gaan voor massaproductie. Dat moet ook wel om de enorme voorinvestering goed te maken en de robot voor een lage prijs te kunnen leveren. Ik verwacht over 5 jaar dat ze er echt toegewijde fabrieken voor gaan bouwen. Het gaat helemaal los. 

De markt voor dit soort robots, als ze echt klusjes kunnen doen in huizen en fabrieken is onbeschrijflijk groot. Eerst saai, repeterend en gevaarlijk werk. Daarna steeds meer. Het zal een proces van tientallen jaren worden maar ik schat in dat Tesla de ambitie heeft om de hele markt voor arbeid aan te spreken. We hebben het echt over honderden miljoenen robots op termijn. 

 

Niemand kan de gevolgen goed overzien. Het wordt een majeure verandering. Maar we moeten er echt wat mee. Als je mijn hulp nodig hebt om dit soort ontwikkelingen te duiden voor jouw bedrijf, bel me gerust. 

 

Ik wil Randall boeken Bekijk Randall op Linkedin

 

Randall is een ‘disruptive technology strategist’ voor uw keynotes en specifieke workshops. Tevens is Randall te boeken als dagvoorzitter voor innovatiedagen en congressen.